skip to Main Content

Angst

Hvad er angst?

Angst kan opleves på mange forskellige måder. Men rent faktisk er det bare en ven, der prøver at bevæge os ud af en potentiel farlig situation for at overleve. Angst er kroppens måde at advare os på, når vi er ved at begive os ud i noget, der vil bringe os i akut livsfare. Og det er en rigtig god mekanisme, fordi vi derved kan undgå at komme i nogle potentielt farlige situationer.

Problemet opstår imidlertid, når hjernen fejlfortolker situationen og ikke kan kende forskel på reel fare og fare i overført betydning. Altså når hjernen TROR, at vi er i akut livsfare og sender signaler til kroppen, som på et splitsekund går i alarmberedskab på trods af, at vi ikke rent bogstaveligt befinder os i livsfare. Dette kaldes irrationel angst.

Hvordan mærkes angst?

Når hjernen sender advarsler ud om fare på færde sættes der gang i en række fysiske processer i ens krop. Disse processer mærker vi som angst. Angst opleves meget forskelligt fra person til person afhængigt af, hvor heftig ens angst er. Fra at nogle mærker lidt hjertebanken, bekymringer, svedige hænder, spændinger, måske hovedpine kan andre reagere ved at få voldsomme reaktioner som svimmelhed, lammelse i kroppen, synsforstyrrelser, en følelse af at skulle besvime eller ligefrem at være ved at dø.

Uanset hvordan man mærker angst, er det en meget ubehagelig tilstand. Og for nogle bliver det så skræmmende, at man udvikler angsten for angsten, altså angsten for at angsten skal vise sig i flere og flere situationer.

Hvorfor har jeg angst?

Den mest sandsynlige årsag til, at du oplever angst, er fordi du på et tidspunkt i dit liv har stået i en situation, hvor din krop og psyke har oplevet, at du har været i akut livsfare (enten reelt eller i overført betydning) – du har dermed fået et chok, som sætter en række fysiske processer i gang for at sikre overlevelse bedst muligt. Dette husker kroppen, og hændelsen ligger lagret i din underbevidsthed sammen med alle de andre ting, du har oplevet igennem livet.

Hvis/når du så sidenhen kommer ud for en situation, som tilnærmelsesvis minder krop og psyke om det oprindelige chok (enten reelt eller i overført betydning), vil disse automatisk tro, at du står overfor den samme livsfare og sætte hele alarmberedskabet i gang. Selvom den oprindelige hændelse ligger lagret i din underbevidsthed, er det langt fra sikkert, at du kan huske den med din bevidste del af hjernen.

Kan jeg komme af med min angst?

Ja! Igennem hypnose og/eller psykoterapi kan vi søge tilbage i dit underbevidste sind for at finde den hændelse, som din angst har rod i. Ved at lokalisere og bearbejde hændelsen, kan vi ”delete” det program, som går i gang, når din krop og psyke tror, den er udsat for den samme fare, som den tidligere har oplevet.

Ønsker du varig forandring?

Back To Top