skip to Main Content

Stress

Hvis vi skal yde en ekstraordinær indsats og/eller føler os pressede, er vores krop så viseligt indrettet, at den sætter en helt naturlig biologisk proces i gang. Vores hjerne giver simpelthen vores system besked om at tilføre ekstra stresshormoner, som skærper vores sanser og frigiver ekstra energi alt sammen med det ene formål at gøre os klar til kamp eller flugt (overlevelse).

Det er alt sammen meget fint og vældigt gavnligt, hvis man udsættes for en kortvarig stresspåvirkning. Men hvis man udsættes for en for stor fysisk eller psykisk belastning over for lang en periode, så brænder kroppen ganske enkelt ud – man får problemer med søvn, koncentration, indlæring og hukommelsen, og i værste fald kan langvarig stress føre til en række fysiske symptomer som forhøjet blodtryk, hjerte-/karproblemer, diabetes m.m.

Stress kan inddeles i 3 kategorier

1

Den effektive, men harmløse stress man oplever, når man f.eks. skal til køreprøve, eksamen, holde tale for en større forsamling, m.v.:

Sommerfugle i maven
Lettere hjertebanken
Ryster på hænderne
Tør i munden
Anspændthed
Sveder

2

Symptomer, som man skal være på vagt overfor, og som man skal tage sig af, hvis ikke de aftager efter lidt tid:

Man føler sig træt
Man bliver irritabel
Ens søvnmønster påvirkes, man sover dårligt
Man føler indre uro
Tankerne kredser mere eller mindre konstant om problemløsning
Man bliver mere indesluttet – har ikke lyst til socialt samvær i samme udstrækning som tidligere
Man har måske brug for stimulanser

3

Symptomer, som bør tages alvorligt, og hvor der bør gribes ind omgående:

Svimmelhed
Mere eller mindre konstant hovedpine
Synsforstyrrelser
Mave-/tarmproblemer
Man bliver mere og mere asocial
Man bliver aggressiv eller ændrer adfærd på andre måder
Man isolerer sig
Konstant tankemylder
Behov for øget tilførsel af stimulanser

Hvordan slipper jeg ud af min stress?

Det er selvfølgelig vigtigt at fjerne sig hurtigst muligt fra det, som giver dig symptomerne. Men det kan godt være svært selv at få øje på, hvad det er, der ”vælter læsset”. Man er godt selv klar over, at man har haft lidt rigeligt at se til på job, at det ikke går helt så fantastisk på hjemmefronten og andre ting, der gør, at man ikke er helt i harmoni med sig selv. Men det er svært selv at få øje på, hvad man kan gøre – for man kan ikke få øje på, at noget som helst kan lade sig gøre, når man kører i overgear…

Derfor er det vigtigt, at man får afdækket, hvad det konkret er, der giver én stresssymptomerne. Herefter skal man igennem terapi og hypnose have behandlet disse ting, der har forårsaget ens stress, således at symptomerne bliver mindre og mindre generende, så man igen stille og roligt kan vende tilbage til et liv, som ikke udelukkende foregår i overhalingsbanen.

Min vej ud af stressen – med Lottes gode hjælp.

Lotte hjalp mig med at kunne håndtere de ting der stressede mig, ved at hun hjalp mig med at få ”ryddet op” i min bagage.
Hvorfor blev jeg stresset over min nye chefs mangfoldige krav til mig? Hvorfor stressede det mig, at jeg ikke følte mig tryg ved ham, som menneske? Bl.a. fordi jeg følte, at jeg skulle være perfekt og bevise mig selv- for ellers var jeg ikke god nok. ”Sikke noget pjat”, tænker jeg den dag i dag. Jeg er blevet meget mere rolig nu og har lært at være ”ok med”, ja, faktisk ”tilfreds med mig selv”, også selvom jeg fx laver en fejl på job, eller halter bagefter med husholdningen. Ved at få ”ryddet op” i mine følelser og dermed ikke længere blive ”trigget” af min chefs krav, mine egne krav, til mig selv, har jeg haft nemmere ved at arbejde videre med mig selv. For jeg er GOD NOK, ja faktisk SKØN :-), også når jeg bare sidder og flyder i sofaen, eller bare går på arbejde og så går hjem igen, uden overarbejde. Faktisk, så bliver jeg rost mere på jobbet nu… og det er tankevækkende, ikke? Og min mand synes jeg er blevet en ”rigtig kvinde” nu, fordi jeg er mere rolig… og moden. Alt dette gode sker, fordi jeg er mere rolig og glad som menneske.

Men det var ikke let, og i fem måneder var jeg overbevist om, at jeg ville blive fyret, fordi jeg nu ikke længere arbejdede over og ikke længere forsøgte at være perfekt. Jeg er overbevist om, at grunden til at jeg er tilbage i mit gamle job, som før gjorde mig syg af stress, og som nu giver mig ros, er at jeg fik fjernet en masse chocks, fik ryddet op i min bagage, så jeg havde en ærlig chance for at lære at reagere anderledes på de ting der før ”triggede” mig.

Back To Top